03.09.2020

У той час, коли жителі міст вже давно не стикаються з проблемою доступу до всесвітньої павутини, у віддалених селах це питання ще вирішують. Освіта, медицина, робота, оплата комунальних та інших послуг, фінансові операції — все це, якщо не повністю, то бодай частково переводять в онлайн-формат. Населені пункти, які не підключені до інтернету або мають поганий доступ, фактично втрачають можливість користуватися сучасними послугами.

У малих населених пунктах проекти з розвитку швидкісного оптичного інтернету реалізовує Укртелеком. Зокрема, робота ведеться і в Дніпропетровській області. Лише за першу половину 2020 року сучасний інтернет тут з’явився у півтора десятка сіл та селищ. Загалом по Україні вдалось покрити 380 населених пунктів, з яких 180 отримали підключення вперше.

Позитивні цифри є й щодо об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Так, цьогоріч ще 60 громад обрали високоякісний доступ від Укртелекому , з них 5 — об’єднані територіальні громади Дніпропетровщини.

Без швидкого інтернету зараз не можуть обійтись також працівники освіти і медицини. Формат роботи у цих сферах за останній рік повністю змінився: замість живої комунікації — віддалений конференц-зв'язок; документообіг також здебільшого онлайн. У закладах, де не було підключення, працівники зіштовхнулись з низкою питань, зокрема: як працювати далі? Вирішити їх вдалось завдяки проведенню оптичного інтернету. В Дніпропетровській області цього року скористались послугою підключення від провайдера майже 30 закладів об’єктів соціальної інфраструктури (освіти і медицини).

У цьому році вже прокладено 3000 км волоконно-оптичного кабелю.